CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

rindu gile nak bermain gamelan lagi.. huhu

click..click...click

Tuesday, June 7, 2011

LAKSA P****G...? arggghhhh..

juga dikenali sbg asam laksa... tapi aku panggil laksa penang sbb popular kat sana kot... ekeke

laksa peneng? laksa pineng? laksa pining? laksa pening? laksa pinang?
LAKSA PENANG... akhirnya.. inilah ejaan yg sebenarnya..
tau tak betapa peningnya aku memikirkan ejaan yang betul bagi PENANG?
pening.. pening....
kenapa PENANG dieja sedemikian rupa..? pelik la... ejaan ngan sebutan cam x synchronized langsung..
kenape x di eja sebagai pineng? baru la synchronize sebutan dan ejaan...
PI + NENG...
betul tak..? betul tak..?
this is one of my fav. Foods...
dulu mase tecik2 aku x suke makan laksa ni sebab aku x suka ikan..
bau ikan pun aku x suka..
tapi sekali cube... perghhh.. jatuh cinta rasa pertama...
nak buat laksa ni senang je.. n menyihatkan.. sbb semua rebus2 saja..
no colestrol.. itu lagi aku suka...
k... oleh itu ..meh aku tunjukkan resepi laksa pineng ni.. cube lah


diimport resepi dari... NZ resepi world...

Bahan-bahan:
Laksa beras


Bahan kuah laksa
1. 1 kg ikan kembung
2. 3-4 ulas asam keping
3. 1/2 labu bawang besar
4. 7-10 ulas bawang merah
5. 5-6 ulas bawang putih
6. 10-12 sudu makan cili giling
7. 1/2 cawan air asam jawa dan 2-3 asam keping
8. 3 cm belacan
9. Segenggam daun kesum
10. 1 batang bunga kantan
11. Garam secukup rasa



Bahan ulam
1, 1 biji cili merah - dihiris
2. 1 biji cili hijau - dihiris
3. 1/2 labu bawang besar - dihiris
4. 5-6 biji cili padi - dihiris
5. 1/2 biji nanas - dihiris
6. 1 batang timun - dihiris memanjang
7. 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
8. 4-5 helai daun salad - dihiris
9. Sedikit daun pudina
10. Petis udang@otak udang



Cara menyediakan:
1. *Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam, kemudian direbus sampai dan ditoskan.
2. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam, kemudian asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi.
3. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar, kemudian campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi.
4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi, kemudian panaskan periuk.
5. Masukkan cili giling dan belacan, lalu masukkan air asam jawa.
6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan, kacau perlahan-lahan. Masak hingga mendidih dan rasa secukup rasa.
7. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulaman

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CLICK LE IKLAN NI....